Публикации за ПДИ

Начало

 

 

в. Труд 23.03.2002 г.
Тайната като смокинов лист

Фани Давидова,
юрист във фондация "Достъп до информация"

Стенограмите са за гражданите

Гражданите имат право на достъп до цялата налична информация, която се произвежда или съхранява в рамките на държавните органи.Тя не е собственост на поредното правителство, а е на данъкоплатците и избирателите. Всички имат равни права и достьп до тази информация. Изброените тайни не могат да се произвеждат произволно. Простото твърдение, че един договор е секретен, няма никаква стойност. Т. е. министър Велчев в този случай (за стенограмата- б. р.) трябва да посочи както правни, така и фактически основания за засекретяване на договора с "Краун ейджънтс'

Румяна Братованова

Настъпи ли времето на магически заклинания от типа "Сезам, отвори се" или "Абракадабра". Властта у нас си обвива слабините със смокинов лист, наричан от нея "тайна". А когато някаква частичка истина лъсне, хваща ветрилото на забраните и започва да вее, припявайки с мантри като "служебна, служебна, държавна, държавна тайна". Тайна се оказа тоалетната на премиера, кръвната му група и здравословното му състояние. Какво толкова да се обяви за секретна една стенограма на заседание на Министерския съвет за договор с "Краун ей-джънтс" за надзор над българските митници. Тайна била и заплатата на шефа на държавната "Булгартабак". Откъде се пръкнаха тези жреци на тайнствеността, забравиха ли те, или не помнят, че социализмът грохна под нежния натиск на един среден пръст с лакиран нокът, на който пишеше "гласност". Десетки са "тайните" стенограми, които периодично разтърсват държавата. Във всичките тях, както и в разните "тези" и онези уж тайни "списъци" има едно общо нещо. Колкото и разпалено да е твърдението на властта: че някой с алчна ръка иска да им грабне нещо, накрая се оказва, че единствената тайна, която с много усилия се прикрива, е някой маскарлък на управляващите. (Например в стенограма от 10 януари 1997 г.: Жан Виденов: "Да му откъснеш главата!" - за шефа на противопожарната служба, задето нямало достатъчно налягане в колите, за да отблъснат с водни струи протестиращите. Или политтитанът Светослав Шиваров, който казва:"Желязно още сега трябва да пристъпим към действие. Да ги разгоним и толкова". Само дето не насочва палец надолу, за да се пролее кръв край сградата на Съединението.

Иначе тайните стенограми никога не вадят някаква сериозна тайна на бял свят, още по-оскъдно не докосват проблеми на националната сигурност. Но в стенограмите личи нещо общо - какви са стилът на мислене, демократичният дух и ци-вилизационните ценности. "Ловечгейт" (1999 г., октомври) показа в съвършено различна светлина хубавицата на българската политика Надежда Михайлова с подканата й "нахранете журналистите". През 2000 г. "Труд" публикува стенограма от творческата дискусия в кабинета на полк. Славчо Борисов на тема реформата и ролята на спецслужбите. Гневът и заплахите бяха като йерихонска тръба, фактите - малко, но важни - хората в този екип не са кой знае колко можещи, а думите им показват, че не знаят какво да правят.

Ако се анализират скритите тайни от секретните стенограми, те ще се фокусират около три неща: да се прикрие тъпотата на хората, които са на власт, да се работи в името на някакви интереси и да се затягат редиците сред чиновници и медии на висок стил.

Заседанията (стенограмите) на МС са открити за всеки българин, всички са равни пред информацията. След като един президент (Стоянов) разкри секретен доклад пред тв камерите, вече има прецедент - заличава се всичко, което има ош-беш с националната сигурност, другото е на показ. Така е и по света.
Не са довършени новите закони за тайните. Но са на бял свят тези за достъпа до информация. Нека поне тях спазват управниците.


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | УКАЗАТЕЛ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 25.03.2002• © 1999 Copyright by Interia & AIP