Публикации за ПДИ

Начало

 

 

в. Сега 09.01.2003 г.
ВАС пак осъди кабинета за отказ да даде стенограма
Правителството ще откаже писмено или ще предостави документа на журналиста

Веселин Стойнев

Тричленен състав на ВАС за втори път осъди Министерския съвет, защото незаконно е отказал да предостави стенограма от първото заседание на кабинета "Сакскобургготски" от 2001 г. на журналиста от в. "Капитал" Алексей Лазаров.

Правителството е допуснало тежко нарушение на Закона за достъп до обществената информация, решиха магистратите.

Алексей Лазаров загуби делото пред тричленка на върховния съд, но го спечели пред петчленен състав през май 2002-а. Магистратите тогава задължиха МС да се произнесе отново, като вземе под внимание указанията им. В съответствие с препоръките на съда пък Алексей Лазаров внесе ново искане до "Дондуков" 1. Съгласно изискванията на закона отговор трябваше да се получи до 2 седмици. Кабинетът обаче нито е дал стенограмата, нито е казал защо отказва. "Непроизнасянето в рамките на установения 14-дневен срок представлява мълчалив отказ, какъвто не се допуска", постановиха вчера върховните съдии.
Решението подлежи на обжалване пред 5-членен състав на ВАС. МС няма да обжалва решението и ще изпълни указанията на съда, заяви вчера правителственият говорител Димитър Цонев. Това означавало, че кабинетът или ще прати писмен отказ на Лазаров, или ще му даде стенограмата.
Ако ни откажат писмено, ще обжалваме пред ВАС, каза Лазаров.

Заради мълчаливия отказ правителствената пресдиректорка Цветелина Узунова подлежи на глоба от 20 до 50 лв. според закона за достъп до информация и на дисциплинарно наказание според закона за държавния служител, обясниха юристи. Според говорителя Цонев въпроса дали Узунова ще получи административни санкции ще реши нейният работодател. До вчера следобед обаче премиерът не е бил информиран за случая, призна Цонев.

Историята

На 26 юли 2001 г. е първото заседание на кабинета "Сакскобургготски". В броя си от 28 юли в. "Сега" съобщи на 1-а стр., че в заседанието е участвал и лидерът на парламентарната група на НДСВ Пламен Панайотов, който за малко дори е поел функциите на премиера и е водил заседанието. Панайотов тогава отрече да е водил заседанието. Дали това е било така, може най-добре да се установи само от стенограмата на заседанието.

На 31 юли Алексей Лазаров поиска по закона за достъп до информация от пресдиректорката Узунова стенограмата от 26 юли. Тя му е била отказана и той завел дело.
"Идеята ни с юристите от "Достъп до информация" бе да проверим как действа законът за достъп до информация. Избрахме първото заседание на МС, за да се види колко е тромава процедурата и да се покаже, че този закон не работи", обясни Лазаров.

Челен опит

В САЩ има закон "Правителството на слънчева светлина", какъвто трябва да има и у нас, смята Александър Кашъмов. Според този закон всички заседания на колективните органи на власт са публични - освен по изключение - и на тях задължително се водят записи независимо на какъв носител. Записите са достъпни за обществеността. "Недопустимо е да не се записват заседанията на българското правителство и другите колективни органи на власт и записите да нямат публичност", убеден е юристът.

 


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | УКАЗАТЕЛ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 13.01.2003• © 1999 Copyright by Interia & AIP