Публикации за ПДИ

Начало

 

 

в. Седем 11-17.01.2006 г.
Как Филев и Симеон станаха „Биг брадър“
За кого са антинаградите и защо светът присъжда "Големия брат" на чиновници, ведомства и фирми

Анна Борисова

Главният прокурор, правителството и рекламна къща излязоха победители в една черна класация през 2005. Ан-тинаградите '"Големия брат" бяха раздадени на официална церемония в София от авторитетно жури, което обработи резултатите от електронно гласуване. С какво Никола Филчев, правителството "Сакскобург-готски" и "СИА Адвъртайзинг" заслужиха негативните призове? Кой прави номинациите? За какви заслуги се присъжда "Големия брат"? Кои ще са "бигбрадърите" на току-що отшумялата година?

България е една от 16-те страни на планетата, в които се раздават антинаградите "Биг брадър". Името на конкурса идва от известния роман антиутопия на Джордж Оруел "1984". С "призовете" се заклеймяват държавни ведомства, фирми или персони, заемащи управленски постове, които с преки действия или чрез прокарване на уродливи правила и изисквания грубо нарушават лични права на граждани и потребители или злоупотребяват с персонални данни. Просто казано, с титлата "Биг брадър' се наказват най-върлите прояви срещу правата на личността и гражданското общество.

Във Великобритания и САЩ правят номинации в категориите: "Най-лош държавен служител", "Най-агресивна компания", "Най-ужасен проект" и "Най-лоша държавна организация". В Холандия, Германия, Унгария и др. излъчват призьори в разделите: "фирми", "Правителствени структури", "Личности", "Технологии и комуникации" и "Проекти и предложения".

У нас антинаградите се присъждат за: "Най-лоша държавна институция", "Най-лош държавен служител" и "Най-агресивна компания".

Раздаването на призовете за 2005 предстои. А кои са досегашните победители?

Кабинетът "Сакскобургготски" разби конкуренцията в категорията "Най-лоша държавна институция" с проекта за промени в Закона за защита на личните данни. Журито "отсъди", че законопроектът сериозно ограничава свободата на информация и дава прекалено много правомощия на т. нар. "силови" органи да обработват лични данни на гражданите. Измененията, предложени от жълтото правителство, предвиждаха:

- отмяна на разпоредбата за предоставяне на информация за публичните фигури;
- събирането и разпространението на информация, свързана с престъпления или дори административни нарушения, да става само от или под контрола на съответните органи;
- възможност работодателите да събират "чувствителни" лични данни, т. е. данни, които разкриват расов или етнически произход, религиозни или философски убеждения, ценз в политически партии, а също и сведения за здравето или сексуалния живот на гражданите.

В раздела "публична личност" голямата награда бе присъдена на Никола филчев. Главният прокурор обра "лаврите" на "Биг брадър" за цялостната дейност на прокуратурата и най-вече заради някои шумни акции, които поставиха под съмнение свободата на информация и защитата на личните данни у нас, като:

• Повдигнатото обвинение срещу журналисти от БиБиСи за документалния филм "Да купиш игрите", който изобличи членове на Международния олимпийски комитет в корупция.
• Повдигнатото обвинение срещу румънския журналист, който разкри нередности в граничните магазини на Дунав мост. "Вината" му бе, че е използвал скрита камера.
• Заповедта на Пловдивската апелативна прокуратура да се записват личните данни и времето на престой на всички клиенти на интернет клубовете в града.

"Биг брадър" за частна компания бе присъден на "SIA Advertising". Рекламната агенция заслужи титлата заради злоупотреба с данните на 15 хиляди кандидати за участие в играта "Big Brother." Става дума за информация, взета от въпросниците, които кандидатите са попълнили по време на кастинга за шоуто. По закон тези данни е трябвало да бъдат унищожени след приключване на кастинга. Агенцията е нарушила ЗЗЛД (Закон за защита на личните данни), като е използвала данните за други цели.

Конкурсът

Преди 15 години, разтревожени от растящия брой лични заплахи и посегателства върху правата на индивида, правозащитни организации и експерти от над 40 държави създават световната организация за защита на личните права Privacy International. B Privacy International се включват адвокати, журналисти, магистрати, учени, активисти за човешки права.

Всяка година организациите, членуващи в Privacy International, правят в своите държави национални конкурси и раздават присъдите на общественото мнение под формата на антинагради "Големия брат".

За първи път негативните призове се раздават във Великобритания-през 1998. Постепенно към инициативата се присъединяват Австрия, САЩ, Унгария, Дания, Швейцария, Германия, Франция, Холандия, Испания, Белгия, Япония, Австралия, Финландия, Нова Зеландия.

У нас началото е поставено преди 3 години. Българското Интернет общество и Програма "Достъп до информация" правят първото състезание за излъчване на победители за 2002. Тогава Георги Петканов и Бойко Борисов отнасят трофеите в категорията "Личност". Шефът на МВР - за скандалите с подслушванията през цялата година, а главсекът - за предложенията му полицията да следи интернет и записите на телефонни разговори чрез специални разузнавателни средства да се пазят за вечни времена.

В раздел "технологии и комуникации" са отличени монополисти: БТК - за системни нарушения на Общите правила на компанията, вкл. при смяна имената на абонатите в Телефонния указател, и затова, че е дала на данъчните служби в Монтана справка за входящи разговори към неин абонат без съдебно разпореждане, което е довело до вреди за абоната;
"Софийска вода" - за гафовете около надписването на сметки покрай смяната на софтуера, с който се преизчисляват показанията на водомерите.
В раздел "Бизнес" начело излизат: хотел "Радисън" в София - за монтирани на тавана камери (скрити в черни полусфери), чрез които управата на хотела наблюдава и може да сниматостите без предупреждение; столичната "Топлофикация" - за причинения тормоз на хиляди клиенти, за истерията със задължителните топломери и за непрозрачното отчитане на показанията им.

Тогава се присъжда и един специален "Биг брадър". Той е за Министерския съвет, който работи в потайност, отказва информация и покрива със съмнителна секретност договорите с "Майкрософт" и с "Краун Ейджънтс".

При провеждането на първия конкурс се дава и едно позитивно отличие. Журито отличава за принос в опазването на личните данни Снежанка Георгиева, главен директор на ГРАО ("Гражданска регистрация и административно, обслужване") към строителното министерство. Наградата е за последователно и публично защитаваното становище, че персонални данни не бива да се изнасят на публично място, дори и за целите на изборите (избирателните списъци). Засега това е единствената положителна награда.

Правилата - всеки да номинира

Раздаването на новите антинагради - за 2005, предстои. Всеки българин може да се включи в номинирането.

Предложенията за "бигбрадъри" се дават по електронен път - на сайт на конкурса. Адресът е: htip://www.bg.bigbrother-awards.org/proposals.html.

Номинацията включва името на кандидата-нарушител, в каква област се изявява той и за коя категория е номиниран.

Трябва да се посочи конкретно действие, намерение, проект, предложение, което представлява посегателство срещу личната неприкосновеност. Необходима е и кратка аргументация -с какво именно въпросният кандидат заслужава "наградата".

Колкото по-очевидно е погазването на гражданските свободи, толкова по-голяма е вероятността описаният случай да получи "Големия брат". Ако нарушението е "запечатано" в изказване, статия в пресата, декларация, доклад, съдебно решение, административен акт, позоваването на 'уликата" придава допълнителна тежест на номинацията.

Достойни за "Биг брадър" са всякакви прояви на пренебрежение или неуважение към: личен живот, тайна на кореспонденцията; свобода на придвижване, на сдружаване; убеждения и възгледи; използване на средства за наблюдение; свобода на словото; интернет комуникации; информиране на обществеността.

Журито, в което участват юристи, журналисти и представители на неправителствени организации, разглежда постъпилите предложения и обосновките и прави крайното класиране.

Антиутопията на Оруел

Много от почитателите на тв зрелището "Биг брадър" дори не знаят откъде идва изразът "Големият брат те наблюдава", а други, които случайно са чули името Джордж Оруел, предполагат, че е някакъв английски футболист.

Всъщност Големият брат е онова зловещо лице от романа "1984", което следи всеки човек и направлява всяка съдба. В антиутопията на Оруел шестват лозунгите "Войната е мир" и "Свободата е робство", "Невежеството е сила",

Полицията на мисълта преследва и наказва всяка проява на разум и емоция, а хората с промити мозъци приемат, че две плюс две е равно на пет - щом Биг брадър казва.

Романът е ужасяваща сатира за тоталитарната държава и смазването на личността. Общество, в което нямаш право да мислиш и да опонираш, само трябва да се подчиняваш.

По ирония на съдбата зловещият герой на Оруел стана кръстник на шоу, което забавлява по особен начин и промива мозъците на милиони хора - по света и у нас.


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | УКАЗАТЕЛ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 17.01.2006 • © 1999 Copyright by Interia & AIP