в. Седмица 25.11.-1.12.1999 г.
Какво крият в сливенската митница?

От години насам Митническо бюро - Сливен е зона табу за журналисти. Единственото, което си спомняме е, че бившият й шеф Д. Танков реагира по повод изнесени във в. "Седмица" факти за нарушения и далавери, чрез друг сливенски вестник, и то твърде неубедително. Отстраняването му само доказа, че медиите имат възможност да подпомагат държавните и обществени органи в борбата с престьпността и корупцията. В МБ-Сливен обаче не само се препредава комсомолската щафета в управлението й (бившият й зам.-шеф и бивш пьрви секретар на ГК на ДКМС в Сливен Виктория Тачева бе сменена от друг комсомолски апаратчик и зет на активни борци Николай Илиев). Според достоверни източници, продължава съмнителната практика по обслужването на минаващите през МБ стоки и обмитяването им. Добре запознат с прийомите на шефовете бивш служител с дългогодишен стаж сподели, че и сега "пресяването" на клиенти продължава. Едни и същи митничари включително и шефове обслужват с месеци, че и с години наред подбрани от самите тях фирми, по възможност най-богатите, а митата са скандално ниски. Това създавало съмнения за договорки от всякакъв род, речено едно към едно - за корупция. Сигнали затова имало и в РУМ-Бургас, и в бургаската митница. Извършваните досега проверки обаче, са довели само до козметични промени. Според източник от Централното управление на митниците, все повече внимание ще се отделя на малките МБ, като тези в Сливен, Нова Загора. Това щяло да става в духа на даваните нови инструкции за борба с корупцията. Източникът от управлението ни цитира извадка от тримесечно омнибусно изследване на Vitosha Research, от което се вижда, че корупцията е разпространена най-широко при следните групи:

1. Митнически служители
2. Данъчни инспектори
3. Полицейски служители
4. Адвокати
5. Прокурори
6. Съдии и т.н.

Интересен е фактът, че корупцията при всичките упоменати групи се движи в проценти нагоре, като при митничарите тя е достигнала 75,2 на сто през септември т.м.

Въпреки многото писания за нарушения и далавери, досега в редакцията няма официално становище от бивши и настоящи шефове на сливенската митница. Така бе и с изнесения наскоро случай с внос на фъстъци от Гърция. Реагира само вносителят им Д. Спиров от фирма Кронос, но от МБ-Сливен - ни вопъл, ни стон. В замяна на това шефовете на митницата избрали друг път - на задкулисни ходове и удари под кръста, за да потушат скандала, споделят запознати. Според Закона на митниците и Правилника за приложение на Закона за митниците (чл.15-1, т.4), освен да събира, обработва, анализира и съхранява информация, митническата администрация я ПРЕДОСТАВЯ. Независимо, че още няма наредба как да става това от министъра на финансите, съществува законово задължение за предоставянето й, и доста наши митници го правят. Става дума най-вече за информация, свързана с митническата дейност. Тук важен е принципът: "Дължи се цялата налична информация, с изключение на изрично ограничената със закон!".

Шефовете на сливенската митница упорита мълчат. А така, на тъмно изглежда им е по-удобно. А мълчи онзи, който има какво да крие.

Българска версия • Последно обновяване: 31.10.2001• © 1999 Copyright by Interia & AIP