Публикации за ПДИ

Начало

 

 

в. Политика 28.01-03.02.2006 г.
Записите от уличните камери - само за МВР

Елена Кодинова

Най-късно от лятото, а най-рано от пролетта, по цялото протежние на софийския булевард "Цар Освободител " от ларгото с Министерския съвет и президентството, та чак до Орлов мост ще ни наблюдават денонощно камери. Те ще са толкова качествени, че от тях ще могат да се различават лицата и номерата а колите ни. Информацията от тези камери ще отива във видеоцентър в СДВР, на чийто пулт денонощно ще стоят служители на реда. Записите ще се пазят най-малко 15 дни, поне такова е намерението засега.

"Още миналата година Министерството на вътрешните работи посочи видеоналбюдението като приоритет", каза заместник-шефът на Дирекция "Националнаслужба "Полиция" (ДНСП) подполковник Стефан Георгиев. Той, заедно с експертна група, работи по този проект от октомври 2005 г. Предварителните разработки завършиха в края на декември, когато МВР подписа договор с консорциум от две частни фирми "Лирекс БГ Сектрон" за изграждане на система за видеонаблюдение в този участък от столицата. Около 2 милиона лева ще струва целият проект. Колко камери ще има и къде точно ще бъдат, ще решат фирмите, които ще изпълнят техническата част на проекта.
Участъкът от сградата на "Булбанк" до "Орлов мост" не е избран случайно, каза подп. Георгиев. Той е станал "приоритетен" след оперативен анализ на полицията." Това е участъкът, по който има изключително натоварено движение, през него минава голям поток от хора от и за жилищните комплекси "Люлин", "Обеля", "Красна поляна". Всяка година се провеждат много публични мероприятия," казва зам.-шефът на ДНСП. Като прибавим голямото съсредоточие на сгради на властта, на БНБ, на посолства и резиденции, Народното събрание, значението на този отрязък става още по-голямо. Не е маловажен и фактът, че това е и мястото, където са възниквали най-много спонтанни публични протести. Точно там се събраха таксиметровите шофьори и блокираха града след убийството на дете на техен колега, оттам атакуваха парламента през януари 1997, там тръгна палежът на Партийния дом в началото на 90-те. Партийните и синдикалните протести също са винаги наоколо. Това е местото, на което е най-голяма вероятността да възникнат масови безредици.

Подполковник Георгиев уверява, че видеонаблюдението и записите от него ще бъдат ползвани само за предотвратяване на престъпления и злоупотреби няма да има. Гаранциите той вижда в закона за МВР, в който има изричен текст за какво може да служат данните от такава дейност. Освен това камерите няма да са скрити, ще се виждат, ще има надпис, който ще информира хората, че са под видеонаблюдение, за да не се поставят в дискредитираща ги ситуация. По протежението на бул. "Цар Освободител" има много заведения, дори няколко клуба, предлагащи специфични забавления с разголени танцьорки, там са и два от най-големите хотели в столицата. Подп. Георгиев гарантира, че камерите няма да надничат през прозорците.

Защитниците на гражданските права

"Когато се оценява ползата и вредата от видеонаблюдението, трябва да се уточни кое е по-ценно, дали да се опази правото на лична неприкосновеност на гражданите, или да се защити общественият ред, но не бива да се изпада в нито една от двете крайности", казва Фани Давилова от Програма "Достъп до информация", неправителствена организация, която организира раздаването на националните призове "Биг брадър". Антинаградите, кръстени на мистичния герой на Джордж Оруел от книгата му" 1984", се присъждат на институции, фирми и личности, допринесли най-много за нарушаване на правото на личен живот и отказа от достъп до публична информация.

Не може да се снима без предупреждение, но няма пречка на обществени места да има камери, стига гражданите да са недвусмилено информирани за това, категорична е Фани Давидова. Какво е обаче публично място? Според нея, това е улица, площад, публична сграда, но не и болница или частен клуб. "Не може да се снима там, където има очакване за възникване на някаква интимност", казва тя. Оправдано е видеонаблюдението в стадиони например, защото то може да предотврати масови безредици и футболно хулиганство. Не може да има камери в тоалетни и съблекални на магазини, независимо, че те могат да стопират кражби. " Някои магазини поставят охранителни камери и в съблекални, но това вече си е политика на фирмата - да прецени дали иска да има отлив на клиенти, поради тази причина, или да защити стоките си", казва Фани Давидова.

Според нея няма значение дали камерите, които са поставени, са на частни фирми, или се администрират от МВР или друга държавна институция. Във всички случаи трябва да бъде оповестено, че се снима. "Видеонаблюдението има две функции - разкриване на престъпление и превенция. Защото като знаеш, че те снимат, просто няма да си позволиш определени неща. Ако не е оповестено, че има камери, ако не знаеш, че те снимат, превенцията просто няма да се състои", казва Фани Давидова.

Кой може да има достъп до лентите?

Достъп до информацията, заснета от видеокамерите на МВР, ще имат само органи, които се занимават с разкриване на престъпления, казва подп. Георгиев. Гражданите, заснети на тях, няма да могат да я получават, категоричен е той. "Защото вие може сте заснети, но до вас някъде може да има трето лице, което няма нищо общо с вас и до записите на което вие нямате право на достъп."

Според Фани Давидова, обаче това не е така: "Законът за защита на личните данни дава право на всеки гражданин на достъп до събирани за него данни в регистър. Набор касети, класирани по дати е вече регистър, което значи, че гражданинът трябва да има достъп до него по закон."

Случаят "Пловдив"

Според зам.-шефа на ДНСП подп. Стефан Георгиев проектът за видеонаблюдение по бул. "Цар Освободител" ще бъде уникален, след като се реализира. Според пловдивчани това обаче съвсем не е така. Защото от началото на миналата година ги снимат над 80 камери по половината главна улица - от Централния площад до разкритата част на Римския стадион, по-известна като Джумаята, и в районите около 4-те големи училища в жилищен район "Тракия".

Информацията от тези устройства отива в централния офис на фирма "Общинска охрана", 100% собственост на управата на града. Записите се пазят 10 дни, след което се изтриват.

"Поставянето на камери беше съгласувано с Регионалната дирекция на вътрешните работи и прокуратурата. Те ни посъветваха видеонаблюдението да бъде широко огласено", казва директорът на" Общинска охрана" Георги Бояджиев. И твърди, че то никога не е скривано, винаги за него открито се е говорило пред гражданите и медиите. В момента по инициатива на областния управител Тодор Петков и кмета Иван Чомаков се разработва програма, според която с видеонаблюдение ще бъдат обхванати около 370 обекта в града.

Поставените вече камери са финансирани със средства на местния бизнес и от приходи на самата "Общинска охрана". Кои са обаче честните частници, решили да дадат пари за това, Георги Бояджиев отказа да каже, като се обоснова, че информацията представлява търговска тайна. Подп. Георгиев от ДНСП заяви, че не може да коментира този случай, защото никога не е чувал за него.

Сбобода срещу сигурност

"Винаги, когато има опит за някаква нова регулация, има и съпротива. Видеонаблюдението е ново за България, макар че навсякъде по света го има и предотвратява много престъпления. Няма да се учудя, ако с правозащитните организации не сме в съгласие", казва подп. Георгиев от Национална служба "Полиция". И припомня, че камерите в Лондон например са помогнали за разкриване на извършителите на терористичните актове в местния градски транспорт.

"Истината е, че след 11 септември 2001 година навсякъде по света се извършват големи безобразия и нарушения на гражданските свободи в името на защитата от тероризма. Затова трябва да се намери балансът между обществения интерес и правото на хората на лична неприкосновеност", казва Фани Давидова от Програма "Достъп до информация". Българският баланс предстои да се уточни тази година.


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | УКАЗАТЕЛ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 17.03.2005• © 1999 Copyright by Interia & AIP