Публикации за ПДИ

Начало

 

 

в. Новинар, 06.06.2005 г.
"Новинар" съди Церовски за магистрала "Тракия"
Министърът обяви документите за скандалната сделка за служебна тайна и ги скри

Вестник "Новинар" внесе жалба до Върховния административен съд срещу отказа на министъра на регионалното развитие Валентин Церовски да ни предостави копие от договора за концесия на автомагистрала "Тракия".
Смятаме, че отказът е незаконосъобразен, защото накърнява правото ни на достъп до обществена информация, прогласено в конституцията и уредено в специален закон.

"Новинар" внесе искане за достъп до договора и оценките, въз основа на които документът е подписан на 10 май. На 25 май получихме заповед на министър Церовски, с която той отказва да предостави документите с аргумента, че те представляват служебна тайна и достъпът до нея "би се отразил неблагоприятно на интересите на държавата или би увредил друг правно защитен интерес". Смятаме, че отказът на министъра е незаконен, защото е немотивиран. В заповедта не е уточнено как точно разсекретяването на договора ще се отрази неблагоприятно на държавата, конкретно чий друг интерес ще бъде увреден и с какво. Според Закона за достъп до обществена информация Церовски е задължен изчерпателно да разясни правните основания за отказа си.

Второто нарушение е свързано с позоваването на служебната тайна. Министерството на регионалното развитие и благоустройството е задължено по Закона за защита на класифицираната информация да изготви и обяви списък на категориите информация, които представляват служебна тайна, и да се позове на конкретен закон, който изисква засекретяването им.

В жалбата си напомняме, че според препоръка на Съвета на Европа, когато достъпът до официални документи се ограничава в името на държавния или друг защитен интерес, евентуалната "вреда", която може да настъпи от разсекретяването, трябва да бъде доказана.

Редакцията на "Новинар" работи в сътрудничество с неправителствената организация "Програма Достъп до информация". Нейният юрист Александър Кашъмов оказва правна помощ на граждани и журналисти по десетки дела срещу различни държавни институции, които отказват предоставянето на публична информация. Така бе спечелено делото на електронното издание "Всеки ден" срещу Министерството на външните работи за достъп до дипломатическите ноти между България и Испания, уреждащи статута на Симеон Втори, докато е живял като изгнаник в Мадрид.

Досие

Правителството даде магистрала "Тракия" на концесия без търг или конкурс. Според договора пътят ще се експлоатира от българо-португалски консорциум за срок от 35 години. През първите шест години концесионерът ще вложи общо 717,5 милиона евро за строителство и рехабилитация на магистралата, а през следващите 29 години за рехабилитация ще бъдат похарчени още 160 милиона евро. Концесионерът ще построи само 160 км нова магистрала, а цената за строителство на километър път ще бъде 3 пъти по-висока от средноевроепейската. Останалата част от магистралата вече е построена. Част от съществуващите отсечки са изградени с пари от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Банката е отпуснала на страната ни 100 млн. евро за изграждането на отсечките Оризово-Стара Загора и Карнобат-Бургас и 60 млн. евро по програма "Транзитни пътища", с част от които бяха ремонтирани отсечки по трасето София -Пловдив.

След като се разбра, че магистралата е дадена на концесия без търг, ЕИБ заяви, че сделката нарушава правила на Европейския съюз. Институцията намекна, че ще спре заемите за изграждане и ремонт на отделни отсечки от магистралата, ако концесията не бъде преразгледана. Ако ЕИБ спре финансирането за "Тракия", държавата ще трябва да върне вече отпуснатите пари, но с увеличена лихва, защото е нарушила условията на кредита.


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | УКАЗАТЕЛ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 10.06.2005 • © 1999 Copyright by Interia & AIP