Публикации за ПДИ

Начало

 

 

в. Новинар 27.02.2002 г.
Договорите за "Булгартабак" и митниците не са секретни
Френски журналисти огласиха доходите на шефа на "Пежо" и спечелиха делото

Фани Давидова,
правен консултант, ПДИ

Фани Давидова е завършила право в СУ "Св. Климент Охридски" през 1988 г. От 3 г. работи във фондация "Програма Достъп до Информация". Консултира граждани и журналисти, когато им се отказва информация.

Няма причина хората да не научат най-малкото финансовата страна на договорите на шефа на "Булгартабак" и на "Краун Ей-джънтс" за митниците, категорична е юристката Фани Давидова. Както "Новинар" писа, от министерствата на икономиката и на финансите отказват да огласят двата скандални контракта.

Обществото има право на достъп до всички документи, които не са изрично засекретени със закон, обяснява Давидова. Информацията по подобни въпроси не може да е собственост нито на държавата нито на отделните правителства, а е на данъкоплатците и избирателите. В същото време националната сигурност трябва да бъде защитена чрез държавната тайна, категорична е юристката. Друга група секретни документи са свързани с досъдебното производство. Те пък са защитени със следствена тайна.

Договорът на Попов е изготвен от Министерството на икономиката и е подписан от вицепремиера Николай Василев. Оттук може да се заключи, че информацията в него е обществена, макар че и тя трябва да е съобразена със законите за личните данни и за достъпа до информация.В този смисъл не мога да кажа, че управленският договор на Попов е изцяло достъпен, но частта му за заплатата и допълнителните средства, които "Булгартабак" отпуска за семейството му, би трябвало да се огласят, категорична е Давидова.

Тя е на мнение, че Попов освен това не е и държавен служител. Според закона "държавен служител е лице, което заема платена длъжност в администрацията, както и лице, на което специален закон предоставя статут на държавен служител". Попов обаче попадал в графата "Други", защото не заема длъжност в администрацията.

Преди няколко години френски журналисти публикували данъчната декларация на шефа на частната фирма "Пежо", от която ставало ясно, че той е увеличил заплатата си, докато фирмата е имала проблеми. Директорът на "Пежо" спечелил всички дела във Франция. Журналистите обаче подали жалба в Европейския съд по правата на човека, където спечелили делото. Съдът признал, че медиите са имали право да огласят въпросната декларация, тъй като тя е от обществен интерес.

Колкото до това, че Попов ще дава на съд Любка Качакова за огласяване на неговия проектодоговор, Давидова коментира, че не е ясно какво точно иска Попов от съда. Дали роптае срещу огласяването на документа, или срещу това, че той не е истинският.

По повод пък засекретения договор с британската фирма "Краун Ейджънтс" от финансовия министър Милен Велчев юристката е категорична, че случаят за правистите е абсолютно чист. Твърдението, че нещо е секретно, нищо не означава обяснява Давидова. Няма закон, който да казва, че такава информация трябва да бъде засекретена. Договорът между министерството и "Краун Ейджънтс" възлага определена поръчка на фирмата, срещу което на англичаните се плаща от държавния бюджет. Приемам, че може да има части от договора, които са секретни, казва Давидова. В този случай обаче министърът на финансите трябва да прецени кое е секретно и кое не. Ние трябва да знаем какво ще изпълни британската фирма срещу тези пари, които са на данъкоплатците, категорична е юристката. Както и какви неустойки трябва да плати фирмата ако не си свърши работата.

Това, което ме потресе в този случай, бе, че нито един депутат от опозицията не се позова на Закона за достъп до информация, за да поиска огласяване на договора, изтъква Давидова. Именно този закон защитава правото на обществото да научи истината. Неин колега от фондацията е подал миналия петък заявление до МФ да получи копие от договора, като изрично пише, че ако има секретни части, те трябва да останат такива. Ако му бъде отказано, ще се видим в съда, предупреди юристката. Процедурата била разяснена пак в Закона за достъп до информация. До 2 седмици Велчев трябва да каже дали ще предостави информацията или не. Ако отговорът е отрицателен, министърът трябва да го мотивира както с факти, така и правно.

Не знам досега съдът да е гледал дело за огласяване на информация, казва Давидова. Ние самите водим 26 дела за отказ за достъп до нея, допълва тя. Тези дела се гледат от Върховния административен съд, защото става дума за министерство. Ако някой обаче реши да заведе подобно дело срещу по-нисша инстанция, той трябва да се отнесе до Софийския градски съд, препоръчва Фани Давидова.

Автор: Фани Чоджумова


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | УКАЗАТЕЛ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 28.02.2002• © 1999 Copyright by Interia & AIP