Публикации за ПДИ

Начало

 

 

в. Монитор 17.03.2005 г.
Осъдихме Първанов за Петролгейт
Държавният глава трябва да огласи данните за връзка на БСП с режима на Саддам

От "Дондуков" 2 ще обжалват решението за разсекретяване на доклада

Борислава Радоева

Това съобщиха от съда вчера.

Докладът съдържа данни за участието на лица и дружества, близки до БСП, в търговия с петрол с режима на сваления иракски диктатор Саддам Хюсеин.

Делото за разсекретяване на документа бе заведено от "Монитор" през март 2004 г., след като от "Дондуков" 2 отказаха да предоставят на обществото информация от него. Според магистратите този отказ е незаконосъобразен.Съдът е цитирал Препоръка на Комитета на министрите на Съвета на Европа към държавите членки, че "широкият достъп до официални документи дава възможност на гражданите да си съставят адекватна представа и формират критично становище относно състоянието на обществото, в което живеят, и органите, които ги управляват". В решението си СГС се позовава и на Решение на Конституционния съд на Р България от 1996 г. Според него всеки гражданин има право да търси и получава информация, което е "гарантирано със задълженията на държавните органи да я предоставят".

Докладът по "Петролгейт" бе изготвен от спецслужбите, след като в началото на 2004 г. в багдадския вестник "Ал Мада" бе публикуван списък, според който червената партия и близки до нея хора са получили като подарък от Саддам 25 млн. долара под форма на петрол.

Заради покриването на информацията случаят бе широко коментиран в обществото, а парламентът създаде временна комисия, която да провери данните за петродоларите на БСП. Резултат от работата є досега няма.

През февруари 2004 г. от президентството казаха, че "към момента специалните служби не разполагат с данни за неправомерна дейност на физически и юридически лица в нарушение на санкциите срещу Ирак". Те се позоваха на доклада на спецслужбите, въпреки, че го водят секретен. Ден по-късно "Монитор" официално поиска въпросния доклад, но администрацията на Първанов отказа разсекретяването му с мотив, че спазва Закона за класифицираната информация.

В отказа на главния секретар на Президента липсват данни за вида и характера на информацията, квалифициращи я като класифицирана и съответното законово основание за определянето й като такава, пише обаче във вчерашното решение на съда. Магистратите сочат, че в отказа от "Дондуков" 2 дори не е конкретизирано дали класифицираната информация представлява държавна или служебна тайна по смисъла на Закона за достъп до класифицираната информация.

Изготвянето на доклада от НСС (контраразузнаването) съвместно с НРС (разузнаването) не води автоматично до конфиденциалност нито пък игнорира задължението на Главния секретар да обоснове по какви критерии и на какво основание е приел, че исканата обществена информация е класифицирана, категорични са съдиите.

Решението на съда обаче няма да влезе в сила веднага, тъй като хората на Първанов обявиха, че ще го обжалват пред Върховния административен съд.


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | УКАЗАТЕЛ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 17.03.2005• © 1999 Copyright by Interia & AIP