Публикации за ПДИ

Начало

 

 

Mediapool, 07.02.2006 г.
“Информационно масонство” превзема българските медии

На медийна дискусия, посветена на “Срамежливата цензура”, доц. Георги Лозанов предупреди за появата на информационно масонство у нас. Според него това е, когато собственици на медии или отделни журналисти постигат съглашателство с властимащи или с представители на т. нар. Елит, предаде БТА.

Заради ограничаване достъпа до информация, а и заради информационното масонство медиите произвеждат неефективно публично говорене и тяхната роля на коректив се изгубва, смята Лозанов. Според него това от своя страна води до насаждане на обществени нагласи, че медиите работят с недостоверни информации.

За четири години са регистрирани над 3000 случая с откази на държавната администрация и изпълнителната власт да предостави обществена информация на журналисти и граждани, съобщи Александър Кашъмов, юрист от програмата "Достъп до информация".

Участниците в дискусията се обединиха около позицията, че има тенденция на нарастване на случаите на отказан достъп на обща информация. Това е основната причина България да е с влошен индекс в годишната класация "Индекс за устойчивост на медиите" на Американската агенция за международно развитие.

Според Георги Лозанов има две удобни алибита на изпълнителната власт и администрацията да не дават пълна информация или да е отказват - борбата с тероризма и Европейския съюз.

Според Кашъмов има нарастване на случаите, при които властта укрива или ограничава достъпа до информация, като се променят поднормативни актове или се правят законодателни промени между първо и второ четене, когато липсва всякаква форма за обществен дебат.

Според Гергана Жулева от програма “Достъп до информация”, основният проблем с реалното прилагане на закона за достъп до информация е в непрекъснатите опити то да бъде ограничавано чрез специализирани законодателства. Пречка пред правото на информираност е и лошото състояние на публичните регистри и нежеланието на законодателя и изпълнителната власт да подобрят състоянието му.

Според Райна Гаврилова от “Тръст за гражданско общество” основният проблем при демокрациите е контролът върху правителствата и властите, защото Европейският съюз им дава правомощия, чрез които те легитимират всяко свое действие, а освен това властта разполага с голям финансов ресурс.

Никакви граждански лобистки действия, които са базирани само на идеи, само на ценности, не могат да постигнат ефекта от онези граждански действия, които са базирани на факти, каза Райна Гаврилова. Според нея трябва да има наблюдаващи организации, които да правят много подробен скрийнинг на всеки законодателен акт, който влиза в Народното събрание, така че да може достатъчно рано да се реагира.

“Колко неща минават без да разберем, остава на вашето въображение. Ако има врата в българските закони, това са подзаконовите нормативни актове, тъй като всяка администрация във всяко министерство може да смени 50 процента от смисъла на един закон чрез изработването на подзаконовите актове. На администрацията нищо не й пречи толкова, колкото гражданите, за да си управляват една хубаво подредена държава и не й пречи нищо толкова, колкото медиите, които непрекъснато питат”, каза още Райна Гаврилова.


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | УКАЗАТЕЛ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 17.02.2006 • © 1999 Copyright by Interia & AIP