Промените в ЗДОИ

Начало

 

 

в. Гласове, брой 12, 21-27 март 2008 г.
Инвеститори

Д-р Георги Касчиев

Погледнете тези двама души, драги читатели. Единият, предполагам ви прилича на добродушен весел чичко. Другият гледа строго и намръщено ­ като селски партиен секретар на БКП от 80-те години. Но и двамата са много известни инвеститори ­ единият в родната татковина, другият ­ по целия свят и главно в САЩ.

Първият е г-н Уорън Бъфет, гений на пазарната икономика и най-добрият инвеститор в света. Не са необходими никакви доводи, освен че е станал най-богатият човек на земята.

Вторият е Петър Димитров ­ корифей на политикономиката на социализма (имаше такава псевдонаука едно време). Главен икономист на България, макар че не е ясно какво разбира от пазарна икономика ­ спомнете си само как обясняваше рязкото поскъпване в края на миналото лято ­ първо обвини западноевропейците, после румънците, след това китайците и накрая българските потребители. Той е и главен енергетик, но аз си мисля, че май нищо не разбира и от енергетика, и от инвестиции в нея, на което ме навеждат следните мисли.

Г-н Петър Димитров иска да инвестира в АЕЦ “Белене”. Твърди, че това ще е най-големият инвестиционен проект, в който ще се вложат нашите (на данъкоплатците) пари, и от това всички ще спечелим много. През цялата 2007 г. той настояваше строежът да започне не по-късно от 1 януари т.г., макар че засега може да се строят само жилища, тоалетни и столови за руснаците. Защото още няма технически проект на централата, който трябва тепърва да се оцени и да получи лиценз, за което пък законът е предвидил 9 месеца.

За разлика от него г-н Бъфет не желае да инвестира парите си (и тези на акционерите си) в строителство на нова АЕЦ. В края на януари т.г. неговата компания
MidAmerican Nuclear Energy Co обяви, че се отказва да строи нов реактор в щата Айдахо (“Nucleonics Week”, 31.08.2008). Причините се крият в рязкото нарастване на цената на материалите, компонентите и горивото за АЕЦ. Какво значи това? По данни на NEI (институт на ядрената индустрия в САЩ):

• Средният годишен ръст на цената на медта в света от декември 2003 до април 2007 г. е бил 69,2%, а на никела ­ 60,3%; през периода 1986 ­ 2003 е бил само 3,3 и 3,8% съответно.

• Средният годишен растеж на цените на желязо и стомана в света от декември 2003 до април 2007 е бил 19,6%; през периода 1986 ­ 2003 растежът е бил само 1,2%.

• Средният годишен ръст на цената на цимента от декември 2003 до април 2007 е бил 11,6%, докато през периода 1986 ­ 2003 е бил само 2,7%.

• В края на 2003 г. цената (
spot price) на урана (U3О8) е била около 25 долара на кг, a на 10 март 2008 г. ­ 163 долара на кг; предполага се, че към есента ще надхвърли 200 долара на кг (http://www.uxc.com).

Поради това цената на нов 1000 МВ реактор е нараснала вече със 70% ­ в края на 2003 г. е оценявана между 3 и 3,5 милиарда долара, а сега ­ между 5 и 7 милиарда долара. Този ръст ще продължи и през следващите години.

Затова г-н Уорън Бъфет се отказва да строи нова АЕЦ. Защото разчита на здравия си разум, а не на политикономисти, нито на Хари Потър. Между другото, вече бе последван от компанията
South Carolina Electric & Gas.

За г-н Петър Димитров отказване няма. Него твърдо са го научили ­ если партия сказала ­ значит надо, если русские товарищи сказали ­ значит очень надо. Той и досега твърди, че “Белене” щяла да струва само 4 млрд. евро. Тази стойност е очевадно (както казваше един мой учител) нереално ниска. Към нея трябва да се добавят като минимум:

• поне 1,2 млрд. евро за поскъпналите материали и оборудване (от НЕК с половин уста фъфлят, че “обичайната практика за АЕЦ е поскъпване 30%”),

• около 300 млн. евро за заплащане на “консултантите” на НЕК,

• поне 500 млн. евро за оборудване ядрената инфраструктура на площадката, построяване на далекопроводи и поне една подстанция за присъединяването є към електропреносната мрежа,

• около 400 млн. евро за първото зареждане на реакторите с гориво,

• около 450 млн. евро за заплащане на 2000 руски специалисти (2000 души х 6 години х 12 месеца х поне 3000 евро/месец) и неизвестно още колко за китайци, виетнамци и други поради липсата на квалифицирани кадри у нас,

• поне 500 млн. евро за двете турбини (списанието “
Nucleonics Week” в броя си от 24.01.2008 г. пише, че изборът на производител на турбините не е направен и вероятно това ще бъде ALSTOM, цитирайки български експерт).

Който може да смята (партийните секретари доказано не могат ­ то затова и социализъмът рухна), ще види, че разходите отиват над 7,5 млрд. евро. А ако оскъпяването достигне 70% или повече? При това още не са включени лихвените задължения за времето на строителство, нито е отчетен енергийният КФ (КФ ­ корупционен фактор).

Без съмнение част от тези разходи ще бъдат незаконно взети от нас, потребителите, по време на строежа, каквато е и сегашната практика. Новата мегакорупционна структура (Български енергиен холдинг) все пак едва ли ще може да начислява в сметките ни повече от 40­50 млн. евро/година за “Белене”, или общо за 6 години към 300 млн. евро. За останалите над 7,2 млрд. евро ще трябват заеми. При лихва от 10% на година (оптимистично) за 6 години строителство ще се натрупат лихвени задължения от около 2 млрд. евро и след пуска на блока ще трябва да се изплащат общи задължения над 9,2 млрд. евро.

Вероятно на повечето хора тези разходи се струват фантастично големи и те си казват: “Не може да бъде. Не може толкова нагло да ни лъжат”. Ще се позова обаче (
http://www.floridapsc.com/library/filings/08/01792-08/01792-08.pdf) на анализ на компанията Progress Energy Florida Co. от 11 март 2008 г. за разходите за нова АЕЦ, аналогична на “Белене”. Ще строят два реактора AP-1000, всеки с мощност 1100 МВ, на нова площадка. В днешни пари инвестициите се оценяват на 9,3 млрд. долара, към които ще се добавят 1,55 млрд. от поскъпването на цените, 3 млрд. за далекопроводи и с 3,25 млрд. лихвени задължения, формирайки обща стойност от над 17 млрд. долара към 2016 г.

От министерството на г-н Петър Димитров отказват да коментират новите реалности и мълчат за огромните допълнителни разходи за АЕЦ “Белене”. Неслучайно то е един от призьорите на антинаградите на Програмата “Достъп до информация”. С мълчание обаче не могат да се преборят нито с ръста на световните цени, нито с корупцията сред тях.

По повечето въпроси пък направо лъжат. Например уверяват, че “Белене” щяла да има натоварване средно 90%. Как ще стане това, след като през 2002­2007 година 5-и и 6-и блок на “Козлодуй” са били натоварени средно само 71%? Същите хора уверяват, че експлоатационните разходи на “Белене” щели да са под 1 евроцент на кВч. Само че при все още ниските цени на суровини, резервни части и уран 5-и и 6-и блок на Козлодуй имат себестойност над 2 евроцента на кВч. За АЕЦ “Белене” е заложен ръст на цената на урана от 5% (
http://www.nek.bg/tender/10-07.01.2005.pdf), а тя вече е скочила с над 550%.

Г-н Петър Димитров уверено твърди, че електроенергията от “Белене” ще е 3,5­3,6 евроцента на кВч. Аз твърдя, че това няма как да стане без помощта на Хари Потър. Няма да се позовавам на прогнозите на западни авторитети за цени на тока от новите АЕЦ 4­7 цента на кВч (отпреди 2­3 години). В мои анализи отпреди 1­3 години прогнозирах себестойност от 6­7 евроцента на кВч. Новите реалности обаче закономерно водят до още по високи стойности.

Ще направя следната опростена сметка и препоръчвам на всеки да си я направи сам с различни вариации. Два реактора с мощност 2120 МВ при средно натоварване от 80% годишно (7000 часа) могат да произведат около 14,9 млрд. кВч бруто и около 13,7 млрд. кВч нето електроенергия. На каква цена трябва да се продаде тя, за да може за 30­40 години да се възвърнат разходите? През първата година ще трябва да се платят 920 млн. евро за лихвените отчисления и поне 80 млн. евро за главницата. По нататък делът за главницата постепенно ще нараства за сметка на лихвените отчисления, както добре знае всеки ползвател на дългосрочен кредит. Общо около 1 млрд. евро на година или 100 млрд. евроцента. Като ги разделим на 13,7 млрд. кВч, получаваме 7,3 евроцента на кВч. Към тях трябва да се добавят поне 2,5 евроцента на кВч за експлоатационните разходи и общата себестойност ще е към 9,8 евроцента на кВч. Дори да се достигне 90% натоварване, тя ще е над 9 евроцента на кВч.

Кой ли ще купува такава скъпа електроенергия? Какво ще стане все пак, ако няма пазар за нея? Тогава ще ни заставят ние да я купуваме, защото НЕК гарантира, че ще я изкупува за 15 години след пуска. А политикономистите гарантират от името на държавата огромните заеми. Просто ще ни вземат от джоба по 4­5 хиляди евро ­ от всеки работещ и пенсионер.

Дали все пак не греша и г-н Петър Димитров знае по-добре от г-н Уорън Бъфет къде да инвестира нашите пари?


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | УКАЗАТЕЛ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 20.04.2007 • © 1999 Copyright by Interia & AIP