Промените в ЗДОИ

в. Дневник, 18.04.2007 г.
"Дай тук да транспонираме една директива"

Ирина Новакова

Общото законодателство е гръбнакът на Европейския съюз. Страните членки обаче нерядко срещат трудности при прилагането му, което е редовен повод за търкания между комисията и националните правителства. Какви са проблемите, свързани с така нареченото транспониране на европейските директиви, и къде стои България на фона на останалите от ЕС?

Европейското право е сложна и суха материя, която предизвиква интерес у малцина европейци, но касае всички. То определя правилата на действие на общия пазар, диктува част от дейността на националната администрация - от селското кметство до Министерския съвет; покрива широк спектър от области и, общо взето, дава основанията за съществуването на ЕС. Поради тези причини Европейската комисия внимава много

дали, кога и как страните членки въвеждат европейските директиви

Националните правителства носят отговорност за прилагането на европейските норми в собственото си законодателство. Въпреки че ежегодно обещават да намалят броя на невъведените директиви до 1.5%, едва в началото на годината европейските държави за първи път успяха да постигнат това. Картината обаче е доста различна в отделните краища на континента - докато скандинавските страни, Ирландия и Великобритания транспонират директивите редовно и коректно, Италия, Гърция и Люксембург изостават драстично, с което си навличат критиките на комисията, че затрудняват общия пазар. Освен да критикува, комисията и действа - до началото на 2007 г., тя е започвала 161 наказателни процедури срещу Италия именно поради невъвеждане на европейското право.

Въвеждането на европейското законодателство често е предизвикателство за 12-те най-нови страни членки от петото разширяване на съюза. Докато Латвия се похвали с по-малък от 1% изоставане през миналата година, Чехия не беше въвела почти една десета от директивите за общия пазар. Полша пък си навлече допълнителни критики с отказа си да транспонира навреме директивите, заради което срещу нея са заведени 71 наказателни процедури. От началото на 2007 г. Брюксел следи и най-новите попълнения в ЕС и ще отрази напредъка им през септември. По данни на комисията за март с транспонирани 97.33% от директивите

България е на предпоследно място от страните от петото разширяване

с изключение на Румъния, която не е въвела почти 15% от европейското законодателство. По план до края на 2007 г. страната ни би трябвало да въведе още 21 директиви, но този брой неизбежно ще се увеличи с приемането на нови закони от Европейския парламент и Съвета на министрите.

Освен забавянето проблемно е и как точно се въвежда европейското законодателство. Стига да спазят съдържанието на оригиналния текст, страните членки могат сами да определят точната формулировка според правната си система и националните нужди. Точно тук възникват най-много проблеми, тъй като често текстът, въведен в националното законодателство, е доста по-различен от този, който е залегнал в европейската директива. Експерти от различни министерства в България, Белгия и Великобритания споделят, че е много трудно да се намери баланс между скоростта и качеството на транспонирането. "Често трябва да избираме

дали да въведем директивата навреме, или да я въведем ясно

и точно", каза неотдавна в Брюксел Барбара Йънг от британската Агенция за опазване на околната среда. Проблемът често се дължи на неясноти и двусмислици в самите европейски директиви, обясни Йънг. Например една директива за водата изисква "добър екологичен и химически статут", но не обяснява какво има предвид с това; друга регулира опазването на дивеча, но не споменава кои животни спадат в тази категория.

България се сблъсква със същите проблеми. Още преди присъединяването си към ЕС страната ни трябва да въведе цялото общностно законодателство, което възлиза на около 80 хиляди страници. Наблюдатели на процеса казват, че предвид огромния обем и слабата концентрация между държавната администрация, парламента и съдебната система истинско чудо е, че изоставането на България не е голямо. Те обаче отчитат значителни проблеми в качеството на пренесените директиви в някои области. По данни на Европейската комисия за март това са енергетика и транспорт, информационно общество и околна среда.

Най-некачествено транспонирани са евронормите в сферата на правосъдието

и сигурността, където България се представя най-слабо от всички страни членки и отговаря адекватно едва на 60 процента от европейското законодателство. За сметка на това страната ни е транспонирала изцяло директивите в областта на конкуренцията, заетостта и социалната политика, земеделието и образованието.

Участници в процеса от българските министерства и наблюдатели от неправителствения сектор изтъкват, че България има два основни проблема при транспонирането - липсата на достатъчно подготвени хора и липсата на мотивация. И докато първият проблем вероятно ще се реши с времето и натрупания опит, вторият е по-сериозен. Според експерт в дирекция "Евроинтеграция" на Министерството на земеделието в България се действа на принципа "Дай тука да транспонираме една директива". Твърде често транспонирането се извършва, като директивите се "закърпват" несръчно към тъканта на българското право, без да се направи усилие да се влеят в него. Това се прави, защото няма време, не се осъществява контрол и липсва ангажираност към крайния резултат. Това непрактично въвеждане на европейското законодателство създава проблеми за съдилищата, които след това трябва да го прилагат.

Закъсненията могат да се окажат солени

Комисарят по вътрешния пазар Чарли Маккрийви редовно напомня, че подобно неправилно транспониране вреди на общия пазар. Неотдавна Маккрийви отправи и предупреждение във връзка с финансовите директиви: "Искам да сме наясно. Комисията веднага ще започне наказателни процедури срещу всяка една страна, която не въвежда европейското законодателство навреме. Няма да има изключения."

Според законодателството на ЕС Европейската комисия трябва да реагира при всяко констатирано нарушение на общностното право от страна на държавите членки. Страната нарушител получава официално предупреждение и последен шанс от три месеца да реши проблема и ако това не стане, комисията започва наказателна процедура, която може да завърши пред Съда на Европейските общности в Люксембург.

Страните членки, които не прилагат европейските закони, са застрашени и от обвинения от страна на фирми и лица, които могат да ги осъдят за нарушаване на общностното право. България вече е замесена в подобен случай, след като фармацевтичната компания "Астра-Зенека" се оплака от българския съд в Европейската комисия. Оттам все още няма официална реакция, но според вътрешна информация правните експерти разглеждат жалбата. Друг подобен случай е с директивата за рециклирането на старите електроуреди, за чието правилно прилагане у нас съществуват съмнения и предстоят проверки от Брюксел.

Въпреки че международните компании са най-активни, когато страните членки не транспонират директивите за общия пазар правилно и в срок, националните компании понасят най-много ограничения, напомнят от Еврокомисията. Комисар Маккрийви наскоро подчерта, че "подписът на един министър под дадена директива означава поемане на конкретен ангажимент за прилагането й, а не неясна и далечна цел".

По информация от Генералния секретариат на Европейската комисия от началото на членството и в ЕС при тях са получени

няколко десетки оплаквания срещу България

които в момента се разглеждат. Част от тях са от български фирми, най-малко са тези от физически лица.

Всеки, който смята, че дадена страна членка не прилага правилно европейското право или налага практики, които не са в съответствие с него, може да подаде оплакване до Европейската комисия. В рамките на 15 работни дни секретариатът потвърждава получаването на оплакването, разглежда жалбите и ако установи нередност, започва наказателна процедура срещу страната нарушител. Правните експерти на секретариата съветват при подаване на жалба да се предостави възможно най-подробна информация и напомнят, че не работят по анонимни сигнали.

Българска версия • Последно обновяване: 18.04.2007 • © 1999 Copyright by Interia & AIP