в. Дневник, 15.03.2005 г.
Програма достъп до информация получи престижна награда

Фондация "Програма достъп до информация" е отличена с престижната международна награда "Темпълтън". Българската неправителствена организация е класирана на първо място в категорията "Етика и ценности", научи "Дневник". Наградата е основана през 1972 г. от сър Джон Темпълтън и е с парично изражение близо 1 млн. долара, които се разпределят между победителите в четири категории. В сряда наградите се присъждат от фондация за икономически изследвания "Атлас" за изключителен принос в развитието на свободата на нестопански организации с особени заслуги в утвърждаването принципите на свободното общество.

"Приемаме отличието с гордост, защото това е признание за усилията ни в България за по-голяма прозрачност в работата на правителство, администрацията и политическите партии", заяви Гергана Жулева, изпълнителен директор на "Програма достъп до информация". Според нея наградата е и признание за самото движение на застъпниците на свободата на информация и засвидетелства това право като ценност. Призът ще бъде връчен на годишния форум на свободата в Маями, САЩ на 27 април. Носители на наградата са личности като руския дисидент Александър Солженицин, преподобния Били Греъм, както и физикът Пол Дейвис.

Българска версия • Последно обновяване: 18.03.2005 • © 1999 Copyright by Interia & AIP