Публикации за ПДИ

Начало

 

 

в. "Капитал" 18-24.08 2001 г.
Откази за достъп до информация предизвикаха 15 дела

Репортерите на американското списание Talk попаднаха в “черния списък” на Белия дом, след като в новия брой на изданието е публикувана модна сесия с две манекенки, вкарани зад решетките. Прототипи на фотогероините всъщност са 19-годишните дъщери на американския президент Джордж Буш. Близначките вече няколко пъти се забъркаха в скандали, защото си поръчват алкохол въпреки забраната за употреба от лица под 21 години в щата Тексас. Вдъхновението на стилистите от списанието да се пошегуват с президентските щерки осигури на Talk забрана за достъп до Белия дом и от пресофиса отказват отговори на техни въпроси. Ограничаването на достъпа силно раздразни журналистите в страната, където в средата на миналия век е приет първият закон за свободата на информацията...

В България има Закон за достъп до обществена информация от около година. По него обаче вече са заведени 15 дела, което се възприема като положителен отговор на теста за реакциите на гражданското общество. Част от делата се водят от неправителствени организации, други - от граждани. “Тези дела демонстрират неразбирането на администрацията, непознаването на закона и доказват, че все още не е изработена технология, по която държавните служители да изпълняват задълженията си”, коментира Гергана Жулева, председател на програма “Достъп до информация”. Един от случаите вече е приключил с извънсъдебно споразумение. Българският хелзинкски комитет оттегля жалбата си срещу Главна прокуратура, след като е взето решение исканата информация (писмена справка за сигналите за дискриминация и последиците от тях през 1997 - 1999 г..) да бъде предоставена на правозащитната организация. “Това е една от целите на делата по този закон, ако е възможно да се предизвика предоставянето на информация, защото самият процес може да продължи много дълго”, каза юристката от програма “Достъп до информация” Фани Давидова.

Според нея най-интересни са делата срещу Националната здравно-осигурителната каса (НЗДОК) и Главна данъчна дирекция. Институтът за пазарна икономика обжалва отказа на директора на НЗДОК да предостави информация за бюджетите и отчетите на районните здравни каси за 2000 г. за избора на банка, която да оперира със средствата на касата и за вложенията в НЗДОК. В писмения отказ е посочено, че това е служебна тайна. Според юристите обаче не е изяснено защо тази информация се смята за тайна. Делото чака насрочване в Софийския градски съд. Има дела и срещу комисии и органи към Министерството на икономиката, финансовото министерство, срещу кмета, директора на агенция “Пътища” и още няколко министерства. Юристите от програма “Достъп до информация” обясняват, че ако има отказ, той трябва да е мотивиран и да е ясно какъв интерес се защитава с отказа, в противен случай може да бъде заведено дело. Все още няма медиа, която да води дело заради отказана информация.

“Засега само трупаме практика. Не обмисляме искания за изменения на закона”, коментира Гергана Жулева. Тя посочва като положителен факта, че хората си търсят правата и този закон успява в някаква степен да ги защити.

Делата и случаите по закона са повод да се обмисли искане за бързо производство. “Съдебната процедура е твърде дълга. При най-добро стечение на обстоятелствата решение по делото може да има след най-малко година. Понякога след този срок осигуряването на достъпа до търсената информация вече може да няма смисъл”, коментират юристите.

Велислава СТОЯНОВА

 


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | УКАЗАТЕЛ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 31.10.2001• © 1999 Copyright by Interia & AIP