Промените в ЗДОИ

Начало

 

 

Дневник.bg, 13 април 2008 г.
Експерти за стенограмата в "Капитал": Общественият интерес е над политическия
Автор: Христо Христов

Повечето от членовете на вътрешната парламентарна комисия са убедени, че стенограмата не е изтекла от тях.

Реакциите за публикуваната в последния брой на в. "Капитал" стенограма от изслушването на ген. Ваньо Танов в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред се разделиха на две. Изненадващо за някои, очаквано за други, вместо основния акцент в коментарите да са очевидните доказателства за срастването на МВР с организираната престъпност част от управляващите, които се изказаха по казуса, призоваваха за търсене на наказателна отговорност не само на източника, изнесъл документа, но и на вестника. В същото време експерти и представители на неправителствения сектор категорично подкрепиха решението на редколегията на вестника, аргументирайки се с високия обществен интерес и важността на темата. Подобно беше настроението и във форумите: "Държавата не е заплашена с публикуването на стенограмата, защото от самата стенограма личи, че държава няма", коментира читател в dnevnik.bg.

Най-крайни в оценките си бяха вече бившият вътрешен министър Румен Петков и Николай Свинаров, депутат от Българска нова демокрация. "Много е важно да се реагира държавнически - ако се публикува секретна информация, държавата да вземе чрез своите органи съответното отношение към медията, която публикува това. Ние не покажем ли веднъж завинаги, че когато една медия се ангажира с публикуването на секретни материали, това е наказуемо, ще продължим да стимулираме изнасянето на секретни материали", заяви Петков. "Това е престъпление, трябва да се намесят съдебните органи. За мен не е логично да се наказва само този, който е изнесъл документа ", обяви Николай Свинаров.

Класифицираната информация в медиите

Общоприетата световна практика при разгласяване на класифицирана информация е да се търси отговорност от източника, който я е представил. В някои случаи и медията е била преследвана, но съдебните процеси са завършвали в полза на свободата на словото.

В България по-известните случаи на оповестяване на секретна информация след промените са:

- Публикуване на списъци с агентите на ДС преди официалното им огласяване от комисията "Тамбуев" през 1990 г.

- Публикуване на секретната заповед на министър Атанас Семерджиев за унищожаването на досиетата през 1992.

- Аферата "Оня списък" с имена на действащи разузнавачи през 1992 г.

- Стенограмата от заседанието на правителството за подписването на договора с британската фирма "Краун ейджънтс" през 2002 г.

При нито един от тях не се е стигало до търсене на наказателна отговорност и преследване на медиите

Главният редактор на "Капитал" Галя Прокопиева обясни, че стенограмата не е редактирана и публикуването й дава възможност на читателите да се запознаят директно с нещата. "Говоренето по темата в последно време е много, доверието в МВР е ниско и в такава ситуация ролята на медията е по един ясен начин да даде възможност на хората да видят за какво става въпрос", добави още тя.

"Изнасянето на подобен род документи се ползва със специална защита от Европейската конвенция за правата на човека", коментира Александър Кашъмов, юрист от фондация "Програма достъп до информация. Той посочи, че Конвенцията на ООН против корупцията също задължава държавите да осигурят защита на подаващите сигнали, а в случая публикацията играе такава роля. Според него от изнасянето на документа не произтича вреда за националната сигурност, а дори съществуват абсолютни основания за определянето й като информация от висок обществен интерес, тъй като става дума за разкриване на сериозни нередности и престъпления в системата на МВР. "Учудващо е, че се поставя въпросът за търсене на отговорност от медията, което напомня ограничаване на свободата на словото от едно друго време", добави Кашъмов. Огнян Златев, директор на Центъра за развитие на медиите коментира: "Вместо държавата да се вгледа защо съответните органи са си свършили работата и да се вземат съответните мерки, вината започва да се търси у журналистите и в медиите, което е недопустимо, защото една от основните задачи на медиите е да информира обществото за всичко, което се случва в негов интерес."

Експерти: Публикуването на стенограмата е в обществен интерес

Общественият интерес е над политическия. Това заявиха правозащитници и медийни експерти по повод призива на бившия министър на вътрешните работи Румен Петков държавата да "вземе отношение" към изнасянето на класифицирана информация от в. "Капитал". Вестникът публикува стенограма от заседанието на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, на която бившият директор на ГДБОП Ваньо Танов изнесе шокиращи данни за обвързаността на организираната престъпност с МВР.

В последната си медийна изява като министър, часове преди да обяви оставката си, Петков заяви :"Не покажем ли веднъж завинаги, че когато една медия се ангажира с публикуването на секретни материали, това е наказуемо, ще продължим да стимулираме изнасянето на секретни материали."

"Поставянето на въпроса за търсене на отговорност от медията напомня ограничаване на свободата на словото от едно друго време", коментира Александър Кашъмов, юрист от фондация "Програма достъп до информация".

Депутати също реагираха двупосочно на публикуването на стенограмата. "Това цели увеличаване на истерията и за мен е безпредметно тя да се използва във вестник", беше коментарът на Татяна Дончева. Председателят на вътрешната комисия Минчо Спасов заподозря, че с публикацията се цели компрометирането на институцията.

Атанас Атанасов от ДСБ и независимият депутат Елеонора Николова посочиха, че страшното не е в публикуването на стенограмата, а разказаните от Танов пред комисията случаи на изтичане на информация по разработки към разработвани лица от най-високо ниво на МВР, което показва докъде са стигнали процесите във ведомството.


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | УКАЗАТЕЛ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 14.04.2008 • © 1999 Copyright by Interia & AIP